W kuchni królują mężczyźni, lecz w firmie rządzą kobiety.

Royal Catering to firma z 16 letnim doświadczeniem realizująca największe i najbardziej wymagające cateringi podczas eventów organizowanych zarówno dla 300 jak i 3 tys. osób. Stereotypy pozwalają myśleć, że po wejściu do firmy w kuchni zastaniemy zespół kobiet w śnieżnobiałych kitlach, a przy biurkach mężczyzn w garniturach? Nic bardziej mylnego. „W Royal Catering godzimy się z nauką, a nie ze stereotypami. Do kuchni zapraszamy więc mężczyzn, a do biura kobiety, mając przy tym świadomość, że jedno bez drugich nie zdziała tyle, co ich połączenie.” – mówi Bartosz Siekierka, CEO&Founder Royal Catering.

Wbrew temu, co kiedyś sądzono, najnowsze badania pokazują, że płeć nie ma wpływu na liczbę posiadanych kubków smakowych, a każdy z nas ma ich ok. 10 tys. Tak więc nie ma biletów ulgowych – zarówno kobiety jak i mężczyźni z powodzeniem mogą pełnić rolę szefów kuchni w firmach cateringowych czy restauracjach, spełniając kulinarne pragnienia klientów.

Co zatem decyduje o tym, że to jednak panowie częściej obejmują stanowiska szefów kuchni? „Nauka tylko potwierdza to, co zauważamy w codziennym życiu. Nigdy nie udało mi się upiec tak pysznej karpatki jaką robi moja żona. Wynika to z tego, że jej receptory smaku są dużo wrażliwsze na słodkie niż moje. Natomiast ona z reguły nie doprawia mięsa tak dobrze jak ja. Współpraca kobiet i mężczyzn w kuchni jest więc nieoceniona, aby smak każdego dania był kompletny”- mówi Dariusz Rawski Sous-Chef w Royal Catering. Badania marki MOSSO z 2014 roku potwierdzają, że mimo tego, że zbudowani jesteśmy tak samo, to każda płeć ma zdolność do lepszego wyczuwania poszczególnych smaków. Kobiety są dużo wrażliwsze na smaki słodkie dlatego często widzimy je za sterami cukierni, a mężczyźni preferują smaki słone i ostre które rządza w kuchni.

Synergia jaka panuje w kuchni Royal Catering sprawia, że klienci mogą odkrywać w naszych daniach pełen wachlarze smaków wyczuwalnych przez 1,5 mln recepeptorów: słodki, słony, gorzki, kwaśny oraz „najmłodszy ze smaków” –  umami. Dzięki współpracy szefowej kuchni Ewy Bujalskiej z większą, męską częścią jej zespołu, klienci delektują się stale udoskonalanym menu z idealnie doprawioną mangalicą otuloną sosem czekoladowym, macerowaną w czerwonym winie czy souvlakami z jagnięciny marynowanej w ziołach, kminie i czosnku. Tak więc, nie ma znaczenia przewaga mężczyzn w kuchni Royal Catering, gdy Szefowa kuchni sprawia, że w każdym daniu czuć kobiecą rękę. Sztuka aranżacji potraw jest jej domeną, bo doskonale wie jak uwydatnić estetyczne walory serwowanego dania. Odpowiedni food planting oprócz zmysłu smaku aktywuje zmysł wzorku gości zwiększając doznania z uczty.

Royal Catering to firma, w której oprócz idealnego smaku dań i ich dopracowanego wyglądu liczy się to, co ma największe znaczenie w branży eventowej – dobra organizacja,  komunikacja i umiejętność załatwiania wielu różnych spraw w jednym czasie. I jeśli chodzi o kwestie organizacyjne, to tutaj kobiety zdecydowanie dostały bilet ulgowy. Badania z Uniwersytetu w Pensylwanii dowodzą, że kobiety mają aż o 13% więcej połączeń pomiędzy lewą, a prawą półkulą. Ta różnica sprawia, że kobiety są lepsze w komunikacji, potrafią łączyć myślenie analityczne z intuicją i lżej przychodzi im wykonywanie kilku czynności jednocześnie.

„Dopiero gdy o tym rozmawiamy, rzeczywiście zwróciłam uwagę na to, że w naszych biurach rządzą kobiety. Sprzedaż, księgowość, kadry i administracja – nie uświadczysz tam męskiej ręki. Jednak regułą jest to, że zawsze uzupełnia nas mężczyzna. Od niedawna możemy cieszyć się objęciem nowego stanowiska przez Konrada Nadobnika, który został Dyrektorem Generalnym Royal Catering i to on, będzie dbał o to, aby nasza kobieca organizacja sprawiała, że firma będzie się rozwijać i zmierzać w odpowiednim kierunku”. – mówi Milena Białobrzeska, dyrektor Sprzedaży Royal Catering.

Niestety nie każda firma potrafi współpracować z kobietami tak jak z mężczyznami – w sposób równy i sprawiedliwy. Najnowszy raport „Kobiety, rynek pracy i równość płac” przygotowany przez Stowarzyszenie Kongres Kobiet pokazuje smutną prawdę, o pogorszeniu się sytuacji kobiet na rynku pracy. Jak wynika z raportu główną przyczyną bierności zawodowej kobiet (32 % wszystkich przyczyn) są obowiązki rodzinne, które dla mężczyzn stanowią tylko 3 proc. „Nie chcemy być stereotypowi, chcemy żeby wszyscy w naszej firmie mieli taką samą możliwość awansu i rozwoju. Dzięki rodzinnej atmosferze panującej w firmie, pracownicy wiedzą, że w każdej sytuacji mogą liczyć na równą i sprawiedliwą ocenę. Nasze koleżanki z pracy mają rodziny, podobnie jak nasi koledzy – wszyscy realizują się na obu płaszczyznach na 100 %, a jest to zasługa panujących tu zasad i możliwości ” – podkreśla Milena Białobrzeska.

Od 2021 po wielu zmianach kadrowych we wszystkich działach, firma prezentuje zupełnie nową jakość świadczonych usług. To właśnie te zmiany przyczyniły się do znacznego zwiększenia liczby klientów, co ma swoje odzwierciedlenie w liczbie zatrudnionych osób – Royal family na przestrzeni ostatnich lat powiększyła się prawie o 200 % .

Royal Catering swój sukces zawdzięcza wszystkim wspominanym wyżej czynnikom – wykwintnej kuchni i doskonałej organizacji, które byłyby niczym bez pracowników, którzy czują, że razem tworzą to miejsce.

Źródło: Materiały prasowe


Udostępnij