Emilia Bartosiewicz: Proszę opowiedzieć, jak powstała firma dlawina.pl? Kto za nią stoi, jakie etapy rozwoju przeszła?

Firma Dlawina.pl powstała w dość zaskakujący sposób. Jeden z naszych dostawców kominków jako drugą linię produktową wytwarza urządzenia chłodnicze do przechowywania wina. Kiedy zaczęły się pojawiać pytania z Polski o te urządzenia zwrócił się do nas abyśmy się tym zainteresowali. Taki był początek. Równocześnie klienci dopytywali czy nie moglibyśmy pomóc w wyposażeniu pomieszczeń do przechowywania wina. Tak pojawiła się oferta na wszelkiego rodzaju regały do składowania wina; z drewna, kamienia czy metalu. Po kilku latach nawiązaliśmy współpracę z producentem piwnic drążonych na wino. Posiada ona unikatową technologię budowy piwnic drążonych w ziemi wewnątrz domów.

 Czym wyróżnia się propozycja dlawina.pl?

Można powiedzieć, że najważniejszym elementem wyróżniającym firmę Dlawina.pl na rynku jest kompleksowość obsługi klienta. Jako jedyna firma w Polsce oferujemy piwnice pasywne jak i aktywne (chłodzone) wraz z ich kompleksowym wyposażeniem w meble czy elementy dekoracyjne.

Realizują Państwo projekty dla branży HORECA – jakie znaczenie ma ekspozycja wina w branży gastronomicznej i hotelarskiej?

Rosnące zainteresowanie winem w Polsce przekłada się szczególnie na branżę Horeca. Początkowo stojące butelki wina na półkach za barem stopniowo przechodziły do urządzeń chłodniczych widocznych lub nie (najczęściej lodówki) powoli przechodzą na regały ekspozycyjne na ścianach czy też w widoczne witryny chłodnicze. Coraz częściej pojawiają się również urządzenia do serwowania wina (np. dyspensery), które również mamy w swojej ofercie.

Dlwina.pl projektuje również piwniczki dla klientów indywidualnych. Jak duże jest zainteresowanie i jakie oczekiwania mają najczęściej Klienci?

Wraz ze wzrostem zainteresowania winem rośnie również zapotrzebowanie na jego przechowywanie. Klienci zainteresowani długotrwałym przechowywaniem wina tzw. kolekcjonerzy potrzebują warunków technicznych (czyli odpowiednia temperatura i wilgotność) do jego dojrzewania. Inni oczekują aby dodatkowo było odpowiednio wyeksponowane w salonie czy też innych pomieszczeniach wspólnych domu. Jeszcze inni oczekują tylko odpowiedniej ekspozycji poprzez regały czy też stojaki na wino. Warto również dodać, że identyczne warunki potrzebne są do przechowywania cygar a ten rynek również szybko się rozwija.

Piwnica na wino nie musi służyć tylko do jego przechowywania, ale może być atrakcyjną ozdobą wnętrza czy miejscem przyjmowania gości, prawda?

I tak i nie. Nie, ponieważ w piwnicach aktywnych (chłodzonych) temperatura zwykle wynosi 12 stopni a to trochę za zimno do dłuższego przebywania. Tak, bo w takim pomieszczeniu można wydzielić (np. poprzez izolowaną ścianę ze szkła) strefę ciepłą przeznaczoną do degustacji. W piwnicach pasywnych zwykle temperatura wynosi 16 -18 stopni więc te funkcje przechowywania i degustacji mogą być spełniane równolegle.

Czy jest projekt, z którego są Państwo szczególnie dumni?

Tak realizacja w restauracji Wodna Wieża w Pszczynie. Można by również wymienić wiele realizacji u klientów indywidualnych ale ochrona prywatności na to nie pozwala.

 W jaki sposób firma chciałaby się rozwijać? Jakie mają Państwo plany na najbliższy rok, dwa?

W obecnym czasie intensywnie promujemy i wdrażamy piwnice drążone. Równocześnie przygotowany został projekt modułowej piwnicy wkopywanej w ziemię (tzw. ziemianka składana z gotowych elementów). W opracowywaniu jest również projekt własnej kolekcji mebli i regałów do przechowywania wina.

Jarosław Żołądź – członek Zarządu firmy dlawina.pl

dlawina.pl | piwnica na wino

Czytaj także