Z ogromnego wyboru różnorodnych herbat coraz chętniej poszukiwane są i wybierane mieszanki z zaskakującymi i często egzotycznie brzmiącymi, naturalnymi dodatkami. Smakosze herbat doceniają nowe sposoby wzbogacania swoich ulubionych gatunków, pozwalających na nowo odkrywać świat zmysłów. A gdy i tego im jeszcze mało – wzmacniają ich działanie przez dodawanie do gotowego już napoju świeżych owoców czy przypraw.
Jakość i naturalność składników podstawą smaku
Mieszanki herbat to nic innego jak herbaty liściaste wzbogacone o różnego rodzaju naturalne dodatki, które wspaniale urozmaicają i podkreślają smak naparu. Bazą mieszanki powinna być zawsze herbata naturalna o wysokiej jakości liści, tak samo jak i dodawane do niej zioła, kwiaty, owoce czy przyprawy. Kluczowa jest tu jakość wszystkich składników – najlepiej, by pochodziły z wyselekcjonowanych źródeł, były suszone w ekologiczny sposób oraz zawierały tylko naturalne olejki i cukry. Dzięki temu zachowają naturalny aromat, który będzie stopniowo uwalniał się podczas zaparzania, a naturalna słodycz nie przesłoni innych smaków, lecz będzie ich idealnym dopełnieniem.
Sztuczne dodatki – zmora współczesności, wpływają negatywnie na nasze zdrowie, uzależniając organizm i omamiając nasze kubki smakowe, węch i oko. W intensywnie pachnącej herbacie dodatek aromatu najprawdopodobniej zagłuszy jej smak i dodatkowo uczyni susz cięższym. W słodyczy herbaty z kandyzowanym owocem lub owocem cukrzonym oprócz cukru możesz dostarczysz organizmowi także substancje konserwujące oraz jeden z wielu syropów dosładzających. A przepięknie kolorowa herbata swój kolor zawdzięczać może barwnikom, niekoniecznie pochodzenia naturalnego.
Dlatego zawsze z uwagą wybieraj herbaciane mieszanki, czytaj etykiety i pytaj ekspertów o to, co Cię zastanawia w ich składzie.
Mieszanki herbat, które zaskakują
Herbata jest (po wodzie) najczęściej spożywanym napojem na ziemi. Znamy ją wszyscy, choć nie każdy ją docenia. Przez lata całe herbata w różnych postaciach była znana ze swoich właściwości zdrowotnych i wyjątkowego smaku. Mieszanki herbaciane łączą w sobie elementy sztuki i nauki, gdy wybrana herbata łączona jest z odpowiednim dodatkiem w celu wzmocnienia aromatu, smaku i zdrowia.
Jeśli jesteś smakoszem herbaty i lubisz od czasu do czasu połaskotać swoje kubki smakowe, z pewnością zachwycisz się smakiem herbaty z dodatkiem chryzantemy, kwiatu opuncji czy granatu. Tak, nie tylko ich owoce posiadają właściwości prozdrowotne, ale egzotyczne kwiaty także.
Znana nam dobrze z ogródków chryzantema (z greckiego chrysos – złoty i anthemon – kwiat) od wieków stosowana jest jako lek, m.in. w walce z przeziębieniem, bakteriami i wirusami (dzięki dużej zawartości witaminy C, związków cynku i magnezu, selenu), zwalcza stany zapalne. A do tego podczas parzenia wygląda magicznie – kwiaty rozwijają płatki unosząc się na powierzchni, nad filiżanką unosi się miodowy aromat z nutami kwiatowymi. Czyż nie brzmi to zachęcająco?

Mindfulnessowa emotea Zen z kwiatem chryzantemy
Poza kwiatami i owocami w mieszankach herbat znaleźć można także zioła. Oczywiście obok naszych rodzimych wspaniałych ziół pojawiają się te, które, jak sama herbata, przybyły do nas z najdalszych zakątków świata. Hyzop, czystek a może Damiana? – każde ziele niesie za sobą prozdrowotne właściwości na nadchodzącą jesień. Hyzop zadziała wykrztuśnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, czystek do tego wzmocni organizm i oczyści go z toksyn, a Damiana – wesprze w stanach napięć i stresów (poprawi też libido).
Pamiętaj tylko, by oprócz zastosowania danego zioła zapoznać się z przeciwskazaniami do jego stosowania, gdyż zioła często wchodzą w interakcje nie tylko z innymi ziołami, ale także z lekami i tym, co spożywamy i nie wszystkie są bezpieczne dla kobiet karmiących i w ciąży, a także małych dzieci.
Jesienią filiżanka herbaty będzie zarówno kojąca, jak i zdrowa.
Jesień to dla herbaciarzy okres, w którym poszukują oni ciepłych jesiennych kolorów i dodatków różnych owoców lub przypraw. Najpopularniejsze herbaty na jesień to herbaty z dodatkiem rozgrzewających przypraw. W mieszankach, na pierwszym miejscu, pojawiają się cynamon, goździki i imbir, ale coraz chętniej sięgamy po kurkumę, kardamon, anyż czy nawet bardziej pikantne pieprz, ziele angielskie i chili.
Przyprawy warto stosować, gdyż działają przeciwzapalne, bakteriobójczo, a także posiadają jeszcze inne magiczne moce, jak np. ziele angielskie, które wzmacnia odporność i chroni nasze serce. Jednak także przyprawy należy dozować z rozwagą. Stosowane w nadmiarze, takie np. goździki mogą doprowadzić do alergii, uszkodzeń śluzówki, a nawet spowalniać krzepnięcie krwi.
A na koniec wisienka. W herbacie – dodatek wanilii albo czekolady pomoże rozpłynąć się w smaku herbaty, działając kojąco i poprawiając nastrój.
Autorka: Marlena Drygas – właścicielka emotea i twórczyni autorskich mieszanek herbat premium emotea, kiperka herbat, kreatorka smaku marki, zielarka. Propagatorka naturalnego stylu życia opartego na uważności, celebracji chwil, relacjach i emocjach. Więcej informacji na stronie www.emotea.eu