Marta Rudzińska: JARS Sp. z o.o.

Właścicielka firmy i przewodnicząca Rady Nadzorczej JARS Sp. z o.o. zajmującej się badaniami żywności, kosmetyków, chemii gospodarczej opakowań, wody do dializ i środowiska, opracowuje także dokumentację środowiskową pod inwestycje.

marta rudzińska
fot. Ela Chabierska

Firma Jars Sp.z o.o. powstała w 2002 roku. Początkowo zajmowała się audytowaniem sklepów wielkoprzemysłowych w obszarze bezpieczeństwa żywności jako pierwsza firma w Polsce i miała 5 osób zatrudnionych. Obecnie ma zatrudnionych 280 osób.

Są to wysokiej klasy specjaliści: chemicy, mikrobiolodzy, technolodzy żywności, inżynierowie środowiska, geolodzy i biotechnolodzy.

jars sp zoo

Centrala firmy znajduje się w Łajskach pod Legionowem, filia w Mysłowicach na Śląsku, oddziały w Leżajsku, Wrocławiu i Olsztynie. W akredytowanych laboratoriach Jarsa badane są: żywność, kosmetyki, suplementy diety, chemia gospodarcza, opakowania, woda i całe środowisko czyli gleby, składowiska, wody powierzchniowe, podziemne, ścieki, powietrze. Opracowywana jest również dokumentacja środowiskowa pod inwestycje,wdrażany i audytowany jest system HACCP.

Od 2008 roku Jars prowadzi studia podyplomowe z bezpieczeństwa żywności we współpracy z Wydziałem Biologii Uniwersytetu Warszawskiego jako największa polska firma laboratoryjna.

Kontakt: www.jars.pl